joi, 8 martie 2012

MARTIE

Martie este a treia lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.

Din punct de vedere astronomic, luna martie începe cu soarele în constelația Vărsătorului și se sfârșește cu soarele în constelația Peștilor. In astronomia veche, martie începea cu soarele în semnul Peștilor și sfârșea în semnul Berbecului.

Numele lunii martie (latină: Martius) vine de la zeul Marte, zeul războiului din mitologia romană și era considerată o lună favorabilă începerii războiului. Sub împăratul Romulus al Romei, anul începea cu această lună, abia în anul 45 î.Hr., Iuliu Cezar a introdus Calendarul iulian iar anul începea la 1 ianuarie.

Grecii numeau luna martie Elaphebolion. În România, luna martie, popular, se numește Mărțișor. În luna martie începe aratul și semănatul, se curăța livezile și grădinile, se scot stupii de la iernat și se "reteaza" fagurii de miere utilizați ca leac în medicina populară etc.

Martie începe cu aceeași zi a săptămânii ca și Februarie cu excepția anilor bisecți și ca Noiembrie în fiecare an. Echinocțiul de primăvară in emisfera nordica, respectiv echinocțiul de tomnă in emisfera sudică, (data când ziua este egală cu noaptea), este o data care variaza de la 19 martie la 21 martie (UTC).
[modificare] Evenimente în Martie

Luna de aperceptie a Cancerului colono-rectal
Luna Istoriei Femeilor in SUA
Parte din Anul Systemului Solar :
Martie 2011: Astronomi Vechi/Unelte Moderne : Celebrarea Zilei Sore - Terra
Martie 2012: Umbrele Soarelui
1 martie: Martisor in România si Moldova, si Martenita in Bulgaria
18 martie (var.): Ziua Soare-Terra (2011 : 19 martie)
19, 20 sau 21 martie: Echinoctiul, numit echinoctiu de primavara in emisfera nordica si echinoctiu de toamna in emisfera sudica.
21-27 martie: Săptămâna de solidaritate cu popoarele în lupta contra rasismului și discriminării rasiale (ONU). Aceasta saptamâna comemoreaza o represiune politista sângeroasa la Sharpeville, Africa de Sud, în 1960.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu